Loading

VRSTE PVC PROZORA I VRATA

VRSTE PVC PROZORA I VRATA

 

Da li ste nekada šetajući se gradom primetili koliko je PVC stolarija zastupljena? Niste. Ako se setite, pogledajte i biće Vam jasno zašto Vas to pitam. Gotovo svaki drugi prostor je od PVC materijala. Zašto je to tako? Ljudi su prepoznali dugoročni značaj ove vrste stolarije, uštedu u svakom pogledu i svakako udobniji i kvalitetniji način života.

Upravo višedecenijska primena PVC stolarije uticala je na stalne inovacije prilikom proizvodnje, kao i postojanje različitih vrsta PVC prozora i vrata. Tako danas na tržištu postoje različiti kriterijumi za podelu.

PREMA DIMENZIJAMA

Jednokrilni prozori i balkonska vrata - 50x50 do 140x140,

Dvokrilini - 120x120 do 220x140,

Fixni - različitih dimenzija i koriste se u uslovima kada je potrebna određena količina svetlosti, ali ne i otvaranje istog prozora

U zavisnosti od potrebe i broja krila, PVC prozori i vrata mogu biti i trokrilni, četvorokrilni....

PREMA NAČINU OTVARANJA I VRSTI OKOVA

Standardni PVC prozori su najčešći sa klasičnim otvaranjem prema unutra ili spolja,

Okretno-nagibni - standardno otvaranje sa mogućnošću otvaranja na nagib odnosno kip. Ovi prozori su dosta praktični, propuštaju veliku količinu svetlosti, a kip otvaranjem omogućavaju dovoljnu i sigurnu količinu svežeg vazduha u vreme zimskih meseci,

 

 

Klizni prozori i vrata - ova stolarija je veoma praktična. U okviru rama nalazi se klizači putem kojih se vrši lako pomeranje krila levo-desno. Prilikom otvaranja ne zauzimaju puno prostora jer krila se nalaze jedno iza drugog. Nemaju dihtung gume, te se preporučuju za zastakljivanje terasa.

Otklopno-klizni i podizno-klizni - prozori i vrata za tazliku od kliznih poseduju dihtung gume i pored uštede prostora dobri su i izolatori. Najčešće su zastupljeni kod balkonskih vrata, kao i prilikom zastakljivanja većih poslovnih prostorija,

 

 

• Kip otvaranje - ova vrsta prozora fiksirana je za gornji okov prozora, koristi se najčešće za podrumske prostorije kojima je posebno potrebno provetravanje i krovni prozori. Specifičan način otvaranja omogućava cirkulisanje vazduha bez bojazni da bi kiša ili veća količina padavina mogla da uđe u prostoriju.

• Dekorativni prozori i vrata sa više krila koji se otvaraju u jednom ili više pravaca. Mogu biti ravni, polukružni... Ova vrsta PVC stolarije ima visoki estetski značaj i sve češće se koristi u poslovnim objektima i u stambenim uslovima za velike staklene površine.

 

 

PREMA BOJI

Pored standardne bele boje PVC prozori i vrata se presvače i posebnim folijama, pa se tako danas na tržištu mogu naći i siva, antracit, tamni hrast, zlatni hrast, mahagoni, orah.

 

PREMA OBLIKU

PVC prozori i vrata najzastupljeniji su u pravougaonom obliku. Međutim, u skldu sa potrebom tržišta, danas su zastupljeni i kao trouglasti, kružni, lučni.

Na osnovu navedenog složićemo se da današnji PVC prozori i vrata su dovedeni na takav nivo da pored svojih osnovnih funkcija toplotne i zvučne izolacije, zaštite životne sredine i ekonomičnog ulaganja, zadovoljavaju i sve estetske komponente i mogućnost uklapanja u sve stambene i poslovne prostore.

Da li vi imate PVC stolariju? Koji model prozora i vrata ste izabrali? Da li ste zadovoljni i da li biste nešto menjali? Pišite nam, bilo bi nam drago da saznamo nove informacije, nedoumice i želje, pa ko zna možda i kreiramo neki novi PVC prozor ili vrata.

 

Za Talaris, autor teksta Snežana Trtica Graovac

newsletter

Prijaviti se na nasu Mail listu, kako bi bili obavesteni o nasim novim proizvodima i akcijama!